Acupunctuur

Acupunctuur is een gezondheidsbehandeling met dunne wegwerpnaaldjes om uw klachten te verhelpen of te verminderen. Het is een geneeskunst die al duizenden jaren bestaat en wordt toegepast. Kort gezegd stimuleert acupunctuur de doorstroming (eigenlijk de doorstroming/circulatie van bloed, zenuwen, lymfe en vloeistoffen).

Het  zorgt voor een beter evenwicht in de mens (Yin en Yang) en voor betere functies van o.a. het zenuwstelsel. De naaldjes worden vrijwel pijnloos ingebracht op specifieke acupunctuurpunten. Dit zijn punten op het zenuwstelsel, dat veel overeenkomsten heeft met het meridianenstelsel.

Bij welke klachten

Acupunctuur kan met succes worden toegepast voor een groot aantal klachten. In het oude China werd acupunctuur bij bijna alle voorkomende medische klachten aangewend als zeer effectieve geneesmethode. Tegenwoordig wordt de werking van acupunctuur voor veel klachten en aandoeningen erkend. De WHO (World Health Organisation) voegt hierom telkens meer klachten toe aan het palet van acupunctuur. Een aantal klachten die onomstreden kunnen worden behandeld met acupunctuur zijn volgens het WHO:

Allergieën

voor onder andere: voedsel, huisstofmijt, huisdieren, pollen.

Borst

spanning op de borst, vol gevoel van de borst, pijn op de borst, hartkloppingen.

Gewrichten

stijfheid, pijnklachten, bewegingsbeperkingen, artrose, reumatische aandoeningen, gewrichtsontstekingen, slijmbeursontsteking, spier, of pees(pijn)klachten, krachtvermindering, trillingen, krampen, nek en rugklachten, tenniselleboog, fibromyalgie (spierreuma), verstuikingen, (sport)blessures, herstel na orthopedische operaties.

Gynaecologie

menstruatieklachten, premenstruele klachten (PMS), overgangsklachten, gespannen en pijnlijke borsten, bepaalde vormen van verminderde vruchtbaarheid, witte vloed (leukorrhea), begeleiding van IUI/IVF/ICSI-traject

Hoofd

hoofdpijn, migraine, lokale haaruitval, aangezichtspijn, duizeligheid (bijvoorbeeld Ménière), zwaar gevoel in het hoofd.

Huid

transpiratieproblemen, jeuk, droge huid, eczeem, acne, koortsblaasjes, gordelroos, psoriasis, steenpuisten, zweren.

Interne klachten

bloedarmoede, kouwelijkheid, doorbloedingproblemen, hoge bloeddruk, lage bloeddruk, schildklieraandoeningen, diabetes, overgewicht.

Keel, Neus, Oor

(chronische) neusverkoudheid, voorhoofdsholteontsteking, bijholteontsteking,allergische verkoudheid, hooikoorts, oorpijn of oorontsteking, oorsuizen of oorruisen, bepaalde gevallen van doofheid, hoest, heesheid, keelpijn, spraakproblemen, brok in de keel tandvleesproblemen, kiespijn, aften, slechte adem, bittere smaak in de mond, droge mond, verhoogde speekselvloed, koortsuitslag.

Klachten bij kinderen

hoest, verkoudheid, astma, bronchitis, keelontsteking, darmklachten, buikpijn, bedplassen, slaapproblemen, tanden krijgen, eczeem, oorpijn/ontsteking

Ledematen

koude ledematen, zwaar gevoel, vochtophoping (oedeem).

Luchtwegen

(chronische) verkoudheid, slechte afweer, kortademigheid, astma, bronchitis, hyperventilatie.

Mentale stoornissen

slaapstoornissen, veel dromen, hyperventilatie, rusteloosheid, angst, flauwvallen, dwangmatig huilen of lachen, depressiviteit, snel schrikken, vergeetachtigheid, anorexia nervosa, lusteloosheid, gebrek aan energie, algehele zwakte, overspannenheid, stress, burnout.

Oog

ontstoken ogen, jeukende ogen, tranende ogen, droge ogen, branderige ogen, wazig of vlekken zien, slechtziendheid.

Spijsvertering

misselijkheid, slechte eetlust, overgeven, zuurbranden, oprispingen of opboeren, maagpijn, galaandoeningen, diarree, constipatie, buikkrampen, buikrommelingen, buikpijn, opgezette buik, prikkelbare darm syndroom (IBS), aambeien.

Urinewegen

urineweginfectie, incontinentie, blaas- of nierstenen, impotentie, verminderde vruchtbaarheid, vroegtijdige of nachtelijke zaadlozingen, prostaatklachten.

Verslavingen

rookverslaving, eetverslaving, alcoholverslaving, drugsverslaving.

Zenuwstelsel

hernia, doof gevoel, zenuwontsteking/pijn (neuralgie), zoals:- intercostaalneuralgie (zenuwpijn tussen de ribben)- ischias, ischialgie- neuralgie na gordelroos- aangezichtspijn, trigeminusneuralgiegevolgen van whiplash (pijn, duizeligheid, moeheid, concentratieverlies), epilepsie, gevolgen van CVA (hersenbloeding, herseninfarct).

Zwangerschapsklachten

misselijkheid, zure oprispingen, stuitligging, bevalling opwekken, pijn na de bevalling, stimuleren van borstvoeding, borstontsteking.

Het WHO geeft tevens aan dat dit niet de complete lijst is van met acupunctuur goed behandelbare klachten, maar voordat hier meer klachten aan toegevoegd kunnen worden dient er meer onderzoek gedaan te worden. Wanneer u dus een klacht heeft die hier niet tussen staat, dan kan deze misschien alsnog behandeld worden.

Wat merk je van de acupunctuurbehandeling?

Over het algemeen worden de naalden absoluut niet diep in het lichaam ingebracht. U zou het meer kunnen zien als dat er naalden worden aangebracht aan uw huid in plaats van worden ingebracht (dit laatste klinkt namelijk alsof de naalden een stuk dieper worden geprikt). U zult hierdoor bijna niets voelen van de behandeling met de naaldjes. Mijn cliënten geven bijna altijd aan weinig van het prikken te merken. Wanneer de naaldjes eenmaal zijn aangebracht zult u waarschijnlijk een druk voelen op dat punt. Dit komt door de energieën die beginnen te stromen langs de punten waarop de naalden zijn aangebracht. Ook dit is bijna nooit als pijnlijk te beschrijven.

Voor wie is acupunctuur

Acupunctuur is een op zichzelf staande geneeswijze en kan ook goed worden gebruikt als aanvulling van de reguliere geneeskunde. Acupunctuur is voor bijna iedereen toepasbaar; acupunctuur is voor alle leeftijden!

Velen denken dat acupunctuur alleen voor de behandeling van pijnen, vermoeidheid en spanningen geschikt is en hierdoor dus met name voor een wat ouder publiek bestemd is. Het tegendeel is eigenlijk waar. Vanuit mijn NVA praktijk te Amsterdam behandel ik echt van jong tot oud. Zo kom ik onder andere sportblessures tegen, jonge mensen met weerstandsklachten (snel ziek zijn), mensen met mentale problemen, slaapproblemen, zwangerschapsklachten en mensen, die onvoldoende baat hebben bij reguliere (para)medische behandelingen.

Acupunctuur biedt voor de meeste van deze personen een goede aanvulling of vervanging van hun behandelingen. Omdat acupunctuur geen gebruik maakt van medicatie is er absoluut geen sprake van rare bijwerkingen. Dit is dan ook vaak een belangrijk argument voor personen in het algemeen -en voor zwangere vrouwen in het bijzonder- om voor acupunctuur te kiezen.